Rallykå

En alldeles vanlig söndagskväll i december månad, när alla tecken var de rätta och Venus stod i fas med Jupiter, kraschade skogen och havet i en smäll lika ljusstark som självaste7 BigBang. Många blundade, men de som inte gjorde det kunde i smällen skönja ett dolt och mystiskt meddelande. Dessa individer gjorde det till sin uppgift att förstå och lösa denna gåta, denna “rebus”. Detta var början på en episk saga där 10 individer skulle skapa ett klurigt mästerverk. Till att börja med fanns dock inga rebusar, inga bilar, ingen mat, inget mål, inget gratis, inga datorer, ingen lek, ingen sång, inget häfte, inga pengar och ingen planering. Upplands slätter låg stilla och öde, men luften vibrerade av förväntan. Vägar ville bli körda, kluringar lösta och låtar spelade. Men hur skulle det gå till?

Lika plötsligt och oväntat som ett pendeltåg en snöig decembermorgon uppenbarade sig två rakryggade och skräckinjagande figurer. Dessa figurer kämpade sig igenom snöstorm, kaffekriser och bristande bläckpatroner, allt för att tillslut möta de som funnits värdiga att bli en del av Rebusrallykommitén 2018. Figurerna förkunnade att detta Rebusrally återiJenn skulle bli det mest utmärkande och självKlara rally som någonsin sett dagens ljus. Figurerna visade sig vara presidiet för Rebusrallyt 2018.

Den nybildade kommittén tog sig genast an den spännande uppgift som låg framför deras fötter. Med stolthet, envishet, vision, ambition, fika och frisk luft som sina främsta vapen kämpade de sig fram mot sitt mål vid vägens slut. Trots att sjukdom, byggarbeten och orminvasion stod i deras väg, gick resan sakta men säkert framåt. Efter många långa dagar tog resultatet sakta men säkert form.

Dessa 10 konverterade kanaljer har under våren omformats till den briljanta, lysande och begåvade Rallykommité som nu står framför er. Denna omvandling har de genomgått med ett enda syfte i åtanke, att med gemensam kraft skapa en alldeles unik banbrytande tillställning.

Ta del av deras kamp för att skapa ett storslaget Rebusrally på facebook, instagram, snapchat och  såklart här på hemsidan. Klicka dig vidare för att bekanta dig med varje äventyrares egen historia.


RallyChef

Med ett inte alltid så förträffligt pokerface och pricksäkra kast, leder RallyChefen Rebusrallykommittén med hatt och käpp längs krokiga vägar mot ett gemensamt mål, Rebusrallydagen. Om handbromsen skulle ligga i någon gång längs vägen så att däcken spinner eller om tankarna skenar iväg likt en magnifik roadtrip finns RallyChefen där för att bolla ideér och tankar. Alla Rallykåiters visioner och underhållande påhitt tvinnar RallyChefen sedan ihop till en (V)iktig och lysnade (P)lan. Tillsammans med sin andra halva och kant Karatläsaren, ser RallyChefen också till att hela kommittén har roligt, mår bra och jobbar tillsammans som det mästerliga och effektiva team de blivit.

“Spöökboll?”

Foto: Fredrik Bjernulf


Karatläsare

Om det finns något Karatläsaren tycker mer om än kapsyler är det kalkylark, vilka hon lärt sig bemästra till fullo. Ingen summering av konton är för krånglig och ingen division av differenser för svår. Att dividera med noll är en konst endast den fullärde ekonomimästaren bemästrar. Karatläsaren känns igen på sin täthet samt hatt och käpp som används för att avvärja närgångna älgar. Karatläsaren vore dock ingenting utan sin ständigt rampfinnande andra halva Rallychefen. Det som ligger dem närmast om hjärtat är såklart den mest välklädda och snabbaste gruppen av människor, Rebusrallykommittén. Genom slingriga skogsvägar, långa möten och kluriga hål har de ömsom kravlat, ömsom raceat. Allt för att skapa det mest magiska, fantastiska och spännande Rebusrallyt någonsin.

 

“Klara, färdiga, gå!

Foto: Fredrik Bjernulf


PRonS

Sedan tidig vår har PRonS ringt förträffliga företag i hopp om gratisgrejer. Bönat och bett med stora hundögon. Resultat finner ni i den magiska Rallypåsen eller längs den slingriga Rallybanan. Då ni är inne på vår ljuvliga hemsida och läser denna storslagna text gissar även PRonS på att PR:en fungerat galant. Så håll hårt i hatt och käpp för här kommer det att gå undan!

”Sa du gratis?” ­ - PRonS

Foto: Fredrik Bjernulf


StåL

Med en nästan misstänksamt precis precision, i staden där sött möter salt, smiddes StåL fram, den mest raffinerade av Rallykåiter. Genom tid och rum reser StåL så tålmodigt, för att alltid komma tillbaka och infinna sig där världen behöver honom som mest. Efter en tids processande, besvarade han kallet som klämtade från klockorna i domkyrkan. Med stort mod och vemod lade han sin orangea speltelefon på hatthyllan, fixade den mest stiliga av stilar, och skred till verket. Rebusrallyts kluriga kommitté och fenomenala förare behövde en rymlig och ortonormerad bas att starta från. Ett startområde av stålbalkar som varken jet- eller bilbränsle kan smälta.

Trots ombyggnadshotet kunde starten gå av stapeln. När laget på dagen dyker upp i sitt ännu oidentifierade körande objekt och får StåLs tillåtelse att bege sig ut över Upplands platta jordar, sörj inte faktumet att ni lämnar honom bakom er. Rallybanan kommer illumineras av ljuset i StåLs ögon och ljudet av hans starka stämma. Det är nämligen StåL som tillsammans med taktfulla toner och fantastiska flows sätter ihop Rallylistan, med mängder av StåLs egna meningsfulla meningar, finurliga frågor och språkliga spektakler, något StåL starkt rekommenderar att ta del av om man gillar att vinna.

När Rallykå under dagen blir överväldigade av arbete och StåL drunknar i smält stål ger han en tumme upp till den av honom utvalda elit som utgör Rebusrallyts volontärer, en signal att de behöver komma till undsättning. Skarpsinnig som han är, såg StåL även till att banan som cirkeln är sluten. En sak är säker, detta jobb sköttes från insidan, så trots förseningar och förgreningar vet man alltid att starten liksom resan är målet, ifall laget skulle göra för många logiska villfarelser. Med fräsig frack, hatten på huvudet och huvudet på käppskaftet önskar StåL en st(r)ålande Rallydag och signar ut. Slut.

“Mmm... grenkontakter…” - StåL

Foto: Fredrik Bjernulf


HÄFTig

Likt en kameleont kan HÄFTig anta flera skepnader. Med hjälp av sina många alter egon fixar hon allt från fräcka affischer och livsnödvändiga släppbiljetter till det fenomenala häftet. Hon kommer även föreviga Rebusrallyt genom att se till så att alla deltagare får ett fantastiskt tygmärke. Hela våren har hon klurat och funderat på häftiga lekar och fartfyllda uppdrag för att underhålla deltagarna på deras färd genom Uppland. För att inget ohäftigt ska ske under Rallydagen har HÄFTig även tagit fram all nödvändig information som deltagarna behöver och sammanställt allt i sitt häftiga häfte, där finns allt från livsnödvändiga koordinater till information om gasquen.

Foto: Fredrik Bjernulf


ReBuS

Från staden där det bästa kaffet tillverkats sedan urminnes tider, och där den ständiga användningen av adjektiv enligt singularform länge har förbryllat utomstående, uppstod detta mystiska An(n)agram. Så småningom tog sig bokstäverna nya former och bildade något som kunde liknas vid en ReBuS

Med ett skarpt sinne för finurligheter sätter ReBuS, som den käppiga besserwisser hon är, dig på spåret till en fantastisk dag av klurande och finurlande. Bakom denna dag ligger dock mycket blod, svett, tårar och inte minst, en och annan Cola Zero.

Likt Skalman som krupit ur sitt skal, trotsar hon gladeligen sin mat- och sovklocka för att svara på deltagarnas frågor under den stora Rallydagen. Det kan vara svårt att tro, men trots sin utomordentliga problemlösningsförmåga (eller problemskapandesförmåga) så finns det en fråga som ReBuS inte besitter svaret på, nämligen: varför bygger ni upp den där julbocken varje år om den ändå ska brinna ner?

Utöver rebusarna är det även ReBuS uppdrag att utforma årets bana, vilket inte är en obetydlig uppgift - speciellt då en känsla av frihet och förundran är ReBuS mål med denna bana. Denna bana kommer visa deltagarna en helt ny värld, från ett annat perspektiv. Den visar deltagarna de mest sevärda, osedda vyer och vrår i Uppsala med omnejd. Från platser du inte visste fanns, bortom magiska under, till en himmel utan slut, och oförglömliga stunder.

"Skalumäduålå?" - ReBuS

Foto: Fredrik Bjernulf


NätSäk

I ett hav av virvlande ettor och nollor vakar NätSäk över det vidsträckta nätet, samtidigt som han styr över säkerheten runt Rallybanan. När frågetecknen hopar sig ser han till så att alla deltagare får den information de behöver genom Rebusrallyts eminenta hemsidan, så att ingen ska bli mer förvirrad än nödvändigt.

Det är även NätSäk som har trollat fram den fabulösa hatt i vilken Rallysugna människor lägger sin anmälan för att ha en chans i lotteriet om startplatserna till det fenomenala Rallyt.

Beprydd med sitt excellenta nytrimmade skägg är det denne herre som därtill ser till att Rallykå är förberedda på de faror som kan dyka upp runtom Upplands slätter. Allt för att säkerheten ska vara på topp vart än denna välklädda kommitté placerar sina nyputsade skor.

“Vad gör den här knappen? …Oops!”- NätSäk

Foto: Erik Dahlman


MumS

I striden mellan lågt blodsocker och spralligt kalas så har sura miner inte en chans när MumS är i närheten. När energin går på sparlåga så är MumS alltid redo med mat som mättar, ordentligt med gofika eller dagens kulinariska experiment. Om det inte kan lösas med MumS så kan det lösas med MumS-MumS.

Med potatispressen i handen så är MumS alltid med och styr och ställer i matiga och pratiga festligheter. Från RallyPub till RallyLunch ser hon till att det finns smaskigt krubb till alla deltagare. Som grädden på moset, sleven i grytan eller honung i såsen så fixar MumS med RallyGasque – Rallydagens stora final.

Foto: Fredrik Bjernulf


SpleX

När tristessen är hög, rumpan domnat och benen börjat klia kommer SpleX galopperande som en sagoprinsessa på vit springare och livar upp vardagen. Med sin arsenal av lekar som beprövar egenskaper likt kunskap, styrka och ren barnslighet basar hon över lekstationen.

Tillsammans med sin kompanjon, SpleK, ansvarar denna välklädda duo för det fabulösa och pampiga spexandet under Rallygasquen. Aldrig har Rallydeltagarna skådat skönare sång eller finurligare SpeX. Det finns mer! Tillsammans levererar de den bästa av filmer, nämligen Rallyfilmen. Såklart kommer denna kamma hem en eller två Oscar i år.

” Ajje…..man kan få jojon i huvudet!” – SpleX

FotoFredrik Bjernulf


Foto: Emanuel UddlingSpleK

Besmyckad med den förträffligaste av frackar och bestyckad med den pålitligaste av påkar, finner ni SpleK ståendes så grant vid den redigaste av rastplatser mitt i det uppländska slättlandskapet. Tillsammans med den ärevördigaste av kompanjoner, SpleX, har han tagit sig an uppgiften att anordna de fanatiskt fabulösa aktivitetsstationer som Rallyresenärerna finner belägna längs med banan. De mest aktiverande av aktiviteter kommer att äga rum på dessa pompösa positioner. Allt från att insamla natursköna nattfjärilar till att plocka smakfulla svampar kan komma att stå på agendan. Vad som egentligen kommer att ske på dessa mytomspunna mötesplatser är dock en fråga som endast tiden kan ge svaret på...

Detta praktexemplar till gentleman har dock inte bara ägnat sin dyrbara tid åt detta, utan han har även tillsammans med sin tidigare benämnda parhäst regisserat och producerat årets fenomenala Rallyfilm. Ett verk som först var avsett för duon Spielberg/Lucas, men som efter Star Wars Episod 1-3 och Indiana Jones 4 gick till SpleK/SpleX istället. Ett beslut som världen tackar ansvarig utgivare för.

De två kamraterna har även gnuggat den kreativaste av knölar för att se till att det inte bara serveras MumSiga maträtter på kvällens gasque, utan  även en tallrik rykande het förstklassig underhållning.

“Death race… Varför inte?”- SpleK

Foto: Fredrik Bjernulf


 

Uppdaterad: 16 augusti, 2018